Πώς προκαλείται το κάταγμα κλείδας;

Το κάταγμα κλείδας προκαλείται συχνά από άμεση πλήξη (απ’ευθείας χτύπημα) στον ώμο. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας απλής πτώσης πάνω στον ώμο ή μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Επίσης, πολλές φορές ένα κάταγμα κλείδας μπορεί να προκληθεί μετά από πτώση με το χέρι σε έκταση.

Συνολικά, οι μηχανισμοί κάκωσης της κλείδας που αναφέρονται στην βιβλιογραφία περιλαμβάνουν την απλή πτώση, την πτώση από ύψος, τις διάφορες αθλητικές κακώσεις, τα τροχαία ατυχήματα και την άσκηση βίας.

Η κλείδα είναι οστό το οποίο αποτελεί τμήμα του θώρακα και συνδέει το στέρνο με την άρθρωση του ώμου. Αλλαγή στο σχήμα και στο μήκος της επηρεάζει τόσο τη στερνοκλειδική άρθρωση, όσο και τη συνολική λειτουργία του ώμου.

Τι είναι η κλείδα;

Η κλείδα αποτελεί το οστό του ώμου που συνδέει τον κορμό με το άνω άκρο. Είναι ένα μακρύ οστό με κυματοειδή μορφή σε σχήμα “S” και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριο). Το μεσαίο τμήμα της κλείδας προστατεύει σημαντικές δομές, όπως το βραχιόνιο πλέγμα και την μασχαλιαία αρτηρία. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απαγωγή και την προσαγωγή του άνω άκρου. Προς τα έξω αρθρώνεται με την ωμοπλάτη και προς τα έσω με το στέρνο και την πρώτη πλευρά. Πολλές φορές, λόγω θέσης και μορφής υπόκειται σε τραυματισμούς.

Πώς ταξινομούνται τα κατάγματα κλείδας;

Ανάλογα με την ακριβή θέση του κατάγματος, ταξινομούνται ως κατάγματα:

  1. της μεσότητας που αποτελούν το 80% όλων των καταγμάτων της κλείδας.
  2. του ωμικού άκρου που είναι το 10% – 15%.
  3. του στερνικού άκρου που αποτελούν μόνο το 5%.

Η θέση του κατάγματος, η παρεκτόπισή του και η συντριβή του καθορίζουν την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος και η παραμόρφωση που ακολουθεί έναν τραυματισμό στην περιοχή του ώμου. Συνήθως συνυπάρχει οίδημα και αιμάτωμα στην περιοχή. Οι κινήσεις του ώμου συνήθως είναι επώδυνες. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την απλή ακτινογραφία. Σπάνια απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία, για τη διερεύνηση της συντριβής και της παρεκτόπισής του. Ειδικές εξετάσεις, όπως είναι η αγγειογραφία είναι απαραίτητες σε υπόνοια αγγειακής βλάβης, ή η μαγνητική τομογραφία και η μυελογραφία στις περιπτώσεις που υπάρχει βλάβη του βραχιονίου πλέγματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία των περισσότερων καταγμάτων της κλείδας είναι συνήθως συντηρητική. Περιλαμβάνει είτε απλή ανάρτηση, είτε εφαρμογή ειδικού τύπου 8 επιδέσμου. Όμως επειδή η χρήση της απλής ανάρτησης είναι πιο φιλική για τον ασθενή, προτιμάται ως θεραπεία. Τα μειονεκτήματα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η δυσκολία ανατάξεως ενός παρεκτοπισμένου κατάγματος, καθώς και το υψηλό σχετικά ποσοστό μη πωρώσεως στα έντονα παρεκτοπισμένα κατάγματα της μεσότητος και του περιφερικού άκρου.

Ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία

Οι ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία των καταγμάτων αυτών είναι:

  • Ανοικτό κάταγμα κλείδας, δηλαδή όταν συνοδεύονται με τραύμα του δέρματος.
  • Συνοδός τραυματισμός των αγγείων και νεύρων.
  • Κατάγματα μεσότητας με παρεκτόπιση.
  • Κατάγματα του περιφερικού άκρου με παρεκτόπιση
  • Πολυτραυματίες με πολλαπλά κατάγματα.
  • Αιωρούμενος ώμος, που συμβαίνει σύνθετη βλάβη της περιοχής του ώμου.
  • Ύπαρξη κοσμητικής παραμόρφωσης.
  • Κατά την επέμβαση το κάταγμα ανατάσσεται, και γίνεται οστεοσύνθεση με ειδικά ανατομικά υλικά.

Μετεγχειρητικά επιτρέπεται περιορισμένη χρήση του χεριού, μέχρι να εμφανιστούν ακτινολογικά στοιχεία πώρωσης του κατάγματος.

Στις περιπτώσεις που εγκατασταθεί ψευδάρθρωση, ή όταν η πώρωση γίνει σε πλημμελή θέση, η διόρθωση είναι περισσότερο απαιτητική και ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117.