Μεταμόσχευση Αυτόλογων Οστεοχόνδρινων Κυλίνδρων – Τεχνική OATS
Η Τεχνική OATS αποτελεί έναν τρόπο θεραπείας του κατεστραμμένου χόνδρου της ποδοκνημικής. Πρόκειται για έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία πραγματοποιείται μεταμόσχευση μικρών ποσοτήτων οστού και χόνδρου. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της επέμβασης είναι να εξομαλύνει την επιφάνεια της άρθρωσης της ποδοκνημικής αντικαθιστώντας τα σημεία που έχουν βλάβες με υγιή, ομαλό χόνδρο. Με την ανακατασκευή της επιφάνειας, ο πόνος και άλλα συμπτώματα μειώνονται ή σταματούν εντελώς.
Οστεοχόνδρινες Βλάβες Αστραγάλου
Οι οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου είναι ένας τύπος βλάβης της ποδοκνημικής άρθρωσης που προσβάλει τόσο την επιφάνεια της άρθρωσης (αρθρικός χόνδρος) όσο και το οστό του αστραγάλου.
Μία κανονική, υγιής άρθρωση ποδοκνημικής αποτελείται από ομαλό χόνδρο υποστηριζόμενο από κάτω από ισχυρό οστό. Μερικές φορές ένας τραυματισμός ποδοκνημικής οδηγεί σε κατεστραμμένες, τραχείς περιοχές του χόνδρου και του υποκείμενου οστού, που ονομάζεται οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου. Δεδομένου ότι η άρθρωση της ποδοκνημικής κινείται ομαλά κατά το περπάτημα, τα τραχιά σημεία μπορεί να προκαλέσουν πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και μειωμένη κίνηση.
Η επιδημιολογία των οστεοχόνδρινων βλαβών του αστραγάλου αφορούν:
- 69% των καταγμάτων της ποδοκνημικής
- 70% των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής
Το 10 % αυτών μπορούμε να συναντήσουμε αμφοτερόπλευρα.
Οι βλάβες που συναντάμε στο έσω διαμέρισμα του αστραγάλου, είναι συνήθως χωρίς ιστορικό τραύματος, είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες, αλλά λιγότερο συμπτωματικές, τουλάχιστον στην αρχή.
Οι βλάβες που συναντάμε στο έξω μέρος του αστραγάλου, συνήθως έχουν τραυματικό επεισόδιο, το οποίο είναι το εναρκτήριο της βλάβης, είναι περισσότερο επιφανειακές, μικρότερες, ωστόσο είναι περισσότερο συμπτωματικές.
Διάγνωση
Η διάγνωση συνήθως, όταν έχουμε έναν επίμονο πόνο στον αστράγαλο, ξεκινάει με μία απλή ακτινογραφία, η οποία στην περίπτωση των οστεοχόνδρινων βλαβών δεν πρόκειται να μας δείξει πολλά πράγματα. Κατόπιν περνάμε σε αξονική τομογραφία, οποία θα μας δώσει τις οστικές δομές, αλλά δεν θα μας δώσει τις βλάβες του χόνδρου. Με τη μαγνητική τομογραφία, θα αποκαλύψουμε ακόμα και τις βλάβες του χόνδρου.

Μαγνητική και αξονική τομογραφία γυναίκας 20 ετών με συμπτώματα οστεοχονδρίτιδας του αστραγάλου τα τελευταία 2 χρόνια
Συντηρητική Θεραπεία
Συνήθως ξεκινάμε με μία συντηρητική αγωγή, εκτός και αν υφίσταται αποκοπή του χόνδρου, οπότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.
Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε:
- Ακινητοποίηση της άρθρωσης και μετακίνηση του ασθενή με βακτηρίες
- Ενδοαρθρική διήθηση στεροειδών
- Προοδευτική επιβάρυνση της άρθρωσης
- Ενδυνάμωση των περονιαίων τενόντων, αποκατάσταση του εύρους κίνησης, εκπαίδευση ιδιοδεκτικότητας
Το ποσοστό επιτυχίας της συντηρητικής θεραπείας είναι περίπου 45%.
Επεμβατική Θεραπεία
Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, θα πρέπει να καταφύγουμε σε χειρουργική επέμβαση.
Ανάλογα με την περίπτωση, έχουμε τις κάτωθι εναλλακτικές:
- Μείωση και στερέωση οστεοχονδρινων θραυσμάτων
- Διέγερση μυελού των οστών
- Αντικατάσταση του αρθρικού χόνδρου
- Αναγεννητική κυτταρική θεραπεία
- Μεταλλικά εμφυτεύματα
Τεχνική OATS
Όταν έχουμε βλάβες του χόνδρου του αστραγάλου που είναι μεγαλύτερες από 1,5 cm3, ή έχουμε υποχόνδρια κύστη, τότε μία από τις λύσεις είναι η μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων (Osteochondral Autograft Transplant Surgery).
Κατά την τεχνική, γίνεται λήψη μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία τοποθετούνται στην περιοχή της χόνδρινης βλάβης. Ως δότρια περιοχή χρησιμοποιείται συνήθως το γόνατο και συγκεκριμένα τμήματα που δεν δέχονται μεγάλα φορτία. Τα μοσχεύματα που λαμβάνονται έχουν σχήμα κυλίνδρου και περιλαμβάνουν τον αρθρικό χόνδρο και τμήμα από το υποχόνδριο οστούν. Τα ελλείμματα της δότριας περιοχής συνήθως καλύπτονται με συνθετικά βιοαπορροφήσιμα μοσχεύματα.
Η χόνδρινη βλάβη καθαρίζεται σε υγιή όρια και υπολογίζεται ο αριθμός και το μέγεθος των μοσχευμάτων που απαιτούνται για την κάλυψη της βλάβης. Ακολούθως δημιουργούνται οι ανάλογες οπές στις οποίες εμφυτεύονται τα μοσχεύματα που έχουν ληφθεί με press-fit τεχνική, δηλαδή σφηνωτά, χωρίς την χρήση κοχλιών ή άλλων υλικών για την καθήλωση των μοσχευμάτων.

Η μαγνητική τομογραφία της ασθενούς της παραπάνω φωτογραφίας, ένα χρόνο μετά την επέμβαση. η μείωση του πόνου είναι σημαντική, το πόδι έχει αποκτήσει σταθερότητα και η ασθενής έχει πλέον πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Επιπλοκές
Ως επιπλοκές αναφέρονται:
- Μη πόρωση της οστεοσυνθήσας οστεοτομιας του σφυρού
- Πρόσκρουση, γιατί ο χειρουργός έχει αφήσει το οστεομόσχευμα μεγαλύτερο από το κανονικό
- Αρκετοί ασθενείς έχουν ένα αίσθημα αστάθειας αρχικά και πόνο στο γόνατο που αποτελεί τη δότρια περιοχή.
Πρόσφατη μελέτη (2020) στο Sport Medicine, που πραγματοποιήθηκε 32 μήνες μετά την επέμβαση σε 19 ασθενείς με ηλικία 35 ετών (Μ.Ο.), έδειξε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στο γόνατο που έδωσε το μόσχευμα, συγκριτικά με το άλλο γόνατο. Επίσης, όλοι είχαν επανέλθει σε μία πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Χιώτης Ν. Ιωάννης, λόγω της μεγάλης εξειδίκευσής του στην τεχνική, προσκλήθηκε να την παρουσιάσει στο 76ο Συνέδριο της ΕΕΧΟΤ. Το βίντεο της παρουσίασης μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.
ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
Δευτέρα | 08:00 – 16:00 |
Τρίτη | 08:00 – 16:00 |
Τετάρτη | 14:00 – 21:00 |
Πέμπτη | 14:00 – 21:00 |
Παρασκευή | 08:00 – 16:00 |
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
210 8052117
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Οδός Πεντέλης 17
15126 Μαρούσι