Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ώμου;

Η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι μία εξειδικευμένη επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με εμφυτεύματα εξελιγμένης τεχνολογίας με στόχο την ανώδυνη λειτουργικότητα του ώμου.

ολικη αρθροπλαστικη ωμου

Πώς γίνεται η ολική αρθροπλαστική ώμου;

Με την αρθροπλαστική ουσιαστικά αντικαθιστούμε τις επιφάνειες των δύο οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή με τεχνητές. Το τι είδους καταστροφή έχει προκληθεί καθορίζει και το τι τύπος αρθροπλαστικής θα εκτελεστεί.
Εάν η καταστροφή περιορίζεται μόνο στο χόνδρο ενώ το οστό κάτω από αυτόν είναι σε καλή κατάσταση, προχωράμε σε αρθροπλαστική επιφανείας. Εκεί, υποκαθιστούμε τον χόνδρο με ένα πολύ λείο μεταλλικό καπάκι με ιδιαίτερη ελαστικότητα που να πλησιάζει τη φυσική του ελαστικότητα.

Όταν το οστό κάτω από το χόνδρο δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση λειτουργούν, προχωράμε σε ολική ανατομική αρθροπλαστική. Μιμούμενοι την ανατομία, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την άρθρωση με το πώς ήταν πριν.

Σε κάθε άρθρωση έχουμε δύο επιφάνειες που έρχονται σε επαφή:

  1. Τη σφαίρα του οστού, η οποία βρίσκεται στην πλευρά που είναι η κεφαλή του βραχιονίου.
  2. Την ελαφρά κοίλη επιφάνεια του άλλου οστού από την πλευρά της ωμογλύνης.

Τόσο η σφαίρα όσο και η κοίλη επιφάνεια αντικαθίστανται με υλικά ιδιαίτερα φιλικά προς τον οργανισμό, ανθεκτικά και με χαμηλό συντελεστή τριβής.

Ποιες οι αιτίες που οδηγούν σε ολική αρθροπλαστική ώμου;

Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική ώμου είναι:

  • Εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του ώμου
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα του ώμου
  • Μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα του ώμου

Ποια είναι η διαδικασία της ολικής αρθροπλαστικής ώμου;

Ο ασθενής λεπτομερούς κλινικοεργαστηριακού ελέγχου εγχειρητικού σχεδιασμού υποβάλλεται στην επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Ο συνήθης χρόνος επέμβασης είναι 2 ώρες. Αν ο ασθενής είναι αναιμικός μπορεί να χρειαστεί 1 – 2 φιάλες αίματος.

Παραμένει για νοσηλεία 24 ώρες μετά την επέμβαση και εξέρχεται από το νοσοκομείο υπό ιατρικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.

Ο ασθενής από το πρώτο 48ώρο απαλλάσσεται από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας. Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου επανέρχεται κατόπιν μηνός με τη συμβολή φυσικοθεραπειών.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.