Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, γνωστό και ως “γόνατο του δρομέα” αποτελεί έναν τραυματισμό υπέρχρησης. Είναι το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα των δρομέων και αντιστοιχεί στο 12% των κακώσεων που παρουσιάζουν οι εν λόγω αθλητές. Τα συχνότερο σύμπτωμα του είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος.
Ανατομία
Η λαγονοκνημιαία ταινία αποτελεί το παχυσμένο περιφερικό τμήμα της πλατειάς περιτονίας. Καταφύεται στο φύμα του Gerdy, στην εξωτερική επιφάνεια της κεντρικής κνήμης.
Σε αυτήν την περιοχή τα πρόσθια δύο τρίτα καλούνται λαγονοκνημιαία ταινια και το οπίσθιο ένα τρίτο λαγονοκνημιαία χορδή. Η λαγονοκνημιαία ταινία βρίσκεται μπροστά απο τον άξονα κάμψης του γόνατος, οταν το γόνατο είναι σε έκταση και πίσω από αυτόν, όταν είνα σε κάμψη. Ο έξω μηριαίος επικόνδυλος βρίσκεται πίσω από το οπίσθιο χείλος της λαγονοκνημιαίας ταινίας στην έκταση του γόνατος, ενώ μεταφέρεται μπροστά του στην κάμψη. Ο ερεθισμός σε αυτή την περιοχή προκαλείται από την τριβή μεταξύ των προαναφερόμενων στοιχείων κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος.
Συμπτώματα
Οι ασθενείς παραπονιούνται για βαθμιαία εισβολή και κλιμακωτή αύξηση πόνου στο εξωτερικό τμήμα του γόνατος.
Αιτιές που Προκαλούν το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας
Κύρια αιτία για την εμφάνιση του τραυματισμού είναι ο ανεξέλεγκτα μεγάλος όγκος προπόνησης. Επίσης, ξαφνικές αλλαγές στις επιφάνειες τρεξίματος (από μαλακή σε σκληρή, από επίπεδη σε ανηφόρα ή κατηφόρα), στην ταχύτητα, στην απόσταση, δεν δίνουν την δυνατότητα στο σώμα να επουλώσει τους μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν στην προπόνηση. Άλλοι παράγοντες που αναφέρονται συχνά είναι οι εξής :
- Ξαφνικές αλλαγές στις επιφάνειες τρεξίματος, στην ταχύτητα, στην απόσταση
- Μυϊκές ανισορροπίες και αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου
- Υπερπρηνισμός του άκρου ποδός που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης στη λαγονοκνημιαία ταινία
- Προϋπάρχουσα πάχυνση ή σκλήρυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Ανισοσκελία
- Ραιβά γόνατα
- Λάθος ή πολυχρησιμοποιημένα υποδήματα
- Τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων
- Λάθος τεχνική κατά το τρέξιμο
Συντηρητική Θεραπεία
Όπως αναφέρθηκε ήδη, το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι αποτέλεσμα υπερφόρτισης της περιοχής. Η συντηρητική θεραπεία του συνδρόμου έχει ως στόχο καταρχήν, την άμεση ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο και στη συνέχεια την αποφυγή της υποτροπής:
Περιορισμός δραστηριότητας: Αρχικά θα πρέπει να περιοριστούν οι δραστηριότητες του ασθενή που ερεθίζουν την περιοχή. Χρήσιμη αποδεικνύεται η προσωρινή ενασχόληση με το κολύμπι για διατήρηση της φυσικής κατάστασης του αθλητή σε καλά επίπεδα.
Παγοθεραπεία: 2 με 3 φορές την ημέρα και με διάρκεια 20 λεπτών περίπου.
Αντιφλεγμονώδης αγωγή: Κατά την οξεία φάση είναι χρήσιμη η λήψη αντιφλεγμονοδών διά στόματος για ένα διάστημα 5-7 ημερών.
Τοπικές ενέσεις κορτιζόνης με αναισθητικό (λιδοκαΐνη): Είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, αποφόρτιση και παγοθεραπεία.
Φυσικοθεραπεία: Αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει ένα κύκλο συνεδριών φυσικοθεραπείας για την καλύτερη αποκατάσταση του προβλήματος.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται στον επίμονο πόνο που δεν υποχωρεί με τη συντηρητική αγωγή, όπως αυτή περιγράφηκε παραπάνω.
Έχουν περιγραφεί δύο τεχνικές για την επίλυση του προβλήματος:
- Απελευθέρωση της λαγονοκνημιαίας χορδής
- Ελλειπτική εκτομή της λαγονοκνημιαίας ταινίας και χορδής
Και στις δύο χειρουργικές προσεγγίσεις γίνεται τομή 8-10 εκ. πάνω από τον έξω επικόνδυλο, αναγνωρίζεται η λαγονοκνημιαία ταινία και χορδή και διενεργείται ελλειπτική εκτομή του πάσχοντος τμήματος ή απελευθέρωση της λαγονοκνημιαίας χορδής με το γόνατο σε κάμψη 30°.
Μετεγχειρητική Παρακολούθηση
Το σκέλος ακινητοποιείται σε έκταση για 1 εβδομάδα και επιτρέπεται άμεσα η μερική φόρτισή του. Η προπόνηση ξαναρχίζει με προοδευτικά αυξανόμενη ένταση, μετά από 3 εβδομάδες. Στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο επιτρέπονται οι ισομετρικές ασκήσεις ενδυνάμωσης.