διαστρεμμα ποδοκνημικης

ΚΑΝΟΝΑΣ P.R.I.C.E. ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Η αρχική αντιμετώπιση όλων των διαστρεμμάτων βασίζεται στο χρυσό κανόνα P.R.I.C.E.

  • Protection (προστασία): παύση κάθε δραστηριότητας και αποφυγή φόρτισης
  • Rest (ανάπαυση): αποφόρτιση
  • Ice (παγοθεραπεία): ειδικά στην περίπτωση πρηξίματος παγοθεραπεία για 15-20 λεπτά
  • Compression (επίδεση): μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τα αιματώματα και να περιορίσει την κινητικότητα της άρθρωσης
  • Elevation (ανάρροπη θέση του άκρου ποδιού): βοηθά στον περιορισμό του πρηξίματος και των αιματωμάτων

Στη γενικότερη αντιμετώπιση των διαστεμμάτων γίνονται πολλά λάθη, με αρκετές φορές ανεπανόρθωτα αποτελέσματα. Η αιτία για αυτά είναι η συνήθης επιπόλαιη αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων από τον ασθενή, διότι τις περισσότερες φορές είναι απλά, αλλά κυρίως από την εμπλοκή ασχέτων με τη διάγνωση της πάθησης, όπως προπονητών, γυμναστών, φυσικοθεραπευτών και ανειδίκευτων ιατρών. Πολλαπλά τα περιστατικά καθυστερημένης διάγνωσης καταγμάτων, χόνδρινων βλαβών και χρόνιας συνδεσμικής αστάθειας της άρθρωσης.

Συνεπώς όταν μετά από ένα διάστρεμμα παρατηρηθεί αιμάτωμα στην περιοχή ή κατόπιν 24ώρου ο πόνος παραμένει στην ίδια ένταση με αυτή του τραυματισμού ή χειρότερος, θα πρέπει να επιληφθεί ειδικός ιατρός ορθοπαιδικός της διάγνωσης και του σχεδιασμού της θεραπείας. Τις περισσότερες φορές το πρόγραμμα αποκατάστασης συμπληρώνεται με συνεδρίες φυσικοθεραπείας, οι οποίες έχουν ως τελικό σκοπό τη βελτίωση της ισορροπίας της άρθρωσης καθώς και την ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων.

Εάν ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής (χωρίς κάταγμα) δεν αποκατασταθεί μέσα σε 3-6 μήνες πλήρως και ο ασθενής παραπονείται για πρήξιμο, δυσκαμψία και δυσκολία στην άθληση, τότε μπορεί να υπάρχει ένα από τα εξής προβλήματα:

  • χόνδρινο κάταγμα ενδαρθρικό
  • μετατραυματικά οστεόφυτα
  • μετατραυματική αστάθεια
  • ενδαρθρικές ουλές
  • ελεύθερο οστεοχόνδρινο σώμα
  • οστεοχόνδρινο έλλειμμα
  • σχαλιδωτική οστεοχονδρίτις
  • άσηπτη νέκρωση οστού

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις εξειδικευμένοι ιατροί μέσω ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, όπως την αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και να απαλλάξουν τον ασθενή από την προσωρινή αναπηρία του.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Είμαι 35 ετών και τα τελευταία 12 χρόνια τρέχω μαραθώνιους. Μία οστεοχονδρίτιδα αστραγάλου με είχε αφήσει εκτός αγώνων και μου είχε μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μου. Ο κος Χιώτης, με μία αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής με βοήθησε να ξεπεράσω τον τραυματισμό μου, και μάλιστα στον επόμενο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ κατά 15 ολόκληρα λεπτά!
ΕΙΡΗΝΗ ΜΠ

Είμαι 32 ετών, αγρότης, και από την ηλικία των 25 είχα έντονο πόνο στον αριστερό αστράγαλο, ειδικά κατά την περίοδο των έντονων αγροτικών εργασιών. Κανένας δεν με αναλάμβανε. Ο κος Χιώτης μου έκανε μεταμόσχευση χόνδρου από το γόνατο στον αστράγαλο όπου είχα την νέκρωση και εντός 6 μηνών επέστρεψα στις αγροτικές μου ασχολίες χωρίς κανένα πρόβλημα και κάνοντας εργασίες που είχα ξεχάσει.

Σ.Φ.

Κατόπιν ενός ιδιαίτερου διαστρέμματος στο ποδόσφαιρο, είχα έντονες ενοχλήσεις από τους περονιαίους τένοντες στον αστράγαλο. Για 2 χρόνια είχα εξαντλήσει κάθε φάρμακο και φυσικοθεραπεία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο κος Χιώτης κατόπιν τενοντοσκόπησης των τενόντων και καθαρισμό τους από συμφύσεις, με θεράπευσε εντελώς και μπορώ να παίζω και πάλι ποδόσφαιρο.

Α.Κ.

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα 08:00 – 16:00
Τρίτη 08:00 – 16:00
Τετάρτη 14:00 – 21:00
Πέμπτη 14:00 – 21:00
Παρασκευή 08:00 – 16:00

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

  210 8052117

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Οδός Πεντέλης 17

15126 Μαρούσι

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για τη σίγουρη και πλήρη αποκατάστασή του διαστρέμματος, επικοινωνήστε μαζί μας για ραντεβού, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας. Η γραμματέας μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό για επιβεβαίωση και διευκρίνιση της ώρας.