Τι είναι η Αρθροσκόπηση Γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει στον εξειδικευμένο χειρουργό να δει στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσει και να θεραπεύσει τα προβλήματα του γόνατος, αναίμακτα και χωρίς νοσηλεία του ασθενούς.

αρθροσκοπηση γονατος

Αυτό είναι εφικτό χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, που αποτελείται από ένα εύκαμπτο σωλήνα ο οποίος περιέχει οπτικές ίνες και στην άκρη του φέρει μία κάμερα. Η μία άκρη του σωλήνα συνδέεται στην κάμερα και η άλλη καταλήγει σε ένα monitor, μέσω του οποίου ο χειρουργός επισκοπεί την άρθρωση.

Η τομή εισόδου της κάμερας στην άρθρωση είναι 3-4 χιλιοστά και συνήθως δεν χρειάζεται συρραφή με το πέρας της αρθροσκόπησης. Έχουμε τη δυνατότητα, μέσω της πλοήγησης του αρθροσκοπίου μέσα στην άρθρωση, να διενεργήσουμε πολλαπλές επεμβάσεις ανάλογα με την υπάρχουσα βλάβη. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε εκτεταμένες τομές, ο πόνος είναι πιο ήπιος και η αποκατάσταση άμεση και γρήγορη.

Η αρθροσκόπηση γόνατος γίνεται συνήθως χωρίς την παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο. Ο τύπος της νάρκωσης διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης, τη γενική κατάσταση και την ηλικία του. Ο αναισθησιολόγος έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα στη γενική, την επισκληρίδιο, την περιοχική ή ακόμα και την τοπική νάρκωση. Συνήθως, έχουμε τουλάχιστον 2 πύλες εισόδου με τομές 4-5 mm, μέσω των οποίων διενεργείται η αρθροσκόπηση γόνατος. Σε μία από αυτές εισέρχεται η κάμερα και από την άλλη τα εργαλεία μέσω των οποίων γίνονται οι διορθωτικές και θεραπευτικές πράξεις. Με το πέρας της επέμβασης τοποθετούνται αυτοκόλλητες ταινίες (sterile strips) στις πύλες εισόδου και γίνεται επίδεση.

Παθήσεις

Οι βλάβες του γόνατος που μπορούν να θεραπευτούν με την αρθροσκόπηση γόνατος είναι:

  • Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωματίων
  • Ρήξη μηνίσκου
  • Υμενεκτομή
  • Χόνδρινες βλάβες
  • Μεταμόσχευση χονδροκυττάρων σε περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών
  • Αστάθεια επιγονατίδας
  • Έκπλυση άρθρωσης σε περιπτώσεις μικροβιακής αρθρίτιδας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροσκόπηση γόνατος, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.