Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;

Το εξάρθρημα ώμου (ή εξάρθρωση) είναι η παρεκτόπιση των αρθρούμενων επιφανειών του ώμου η οποία συμβαίνει συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος στον ώμο.

εξάρθρημα ώμου

 

Πώς προκαλείται;

Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα μας αλλά και η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.

Το εξάρθρημα ώμου συμβαίνει συνήθως μετά από τραυματισμό και απαιτεί την άσκηση σημαντικής βίας. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν γεννηθεί με χαλαρές αρθρώσεις, το εξάρθρημα μπορεί να συμβεί και με μικρότερη βία.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απομάκρυνση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου οστού (κεφαλή) από την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης (ωμογλήνη). Κατά το τραυματικό γεγονός, προκαλούνται βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης, όπως:

  • Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart)
  • Συμπιεστικό κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sachs)
  • Ρήξη των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων

Γιατί το εξάρθρημα ώμου χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση

Αν η βλάβη δεν αντιμετωπιστεί, το πιο πιθανό είναι να επαναληφθεί. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι όσο μικρότερη η ηλικία στην οποία γίνεται το πρώτο εξάρθρημα και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενή, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να υποστεί ένα δεύτερο εξάρθρημα στο μέλλον.

Συντηρητικη ή επεμβατική αντιμετώπιση

Έπειτα από ένα εξάρθρημα ώμου γίνεται ανάταξη με ειδικούς χειρισμούς, και κατόπιν διενεργείται μαγνητική τομογραφία. Ο ειδικός ορθοπαιδικός βλέποντάς την τομογραφία και εξετάζοντας πλήρως τον ώμο του ασθενούς, καλείται να πάρει μια απόφαση σε ό,τι αφορά τη συντηρητική ή τη χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης.

Κατά τη συντηρητική αντιμετώπιση, απαιτείται μία περίοδος ακινησίας με ανάρτηση του άνω άκρου. Κατόπιν πραγματοποιούνται φυσικοθεραπείες για την ομαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αναφορικά με την επεμβατική αντιμετώπιση, η πιο σύγχρονη και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του πολυάσχολου ανθρώπου τεχνική είναι η αρθροσκοπική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία. Διανοίγονται πολύ μικρές τομές 3-8 χιλ., απ’ όπου εισάγονται η κάμερα και τα ειδικά εργαλεία, χωρίς να ανοίγεται η άρθρωση.

Η πρόοδος των εργαλείων και των τεχνικών επιτρέπει την πλήρη και ανατομική αποκατάσταση των βλαβών και συνδυάζεται με πολύ χαμηλή νοσηρότητα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα καθ’ έξιν εξαρθρήματα. Λόγω της επαναληψιμότητας της βλάβης προκαλούνται μόνιμα οστικά ελλείμματα στην κεφαλή του βραχιονίου και στην ωμογλήνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατόπιν ειδικών απεικονιστικών εξετάσεων, με ειδικές τεχνικές προσδιορίζεται το εμβαδόν του ελλείμματος. Κατόπιν τούτου, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με οστικά αυτομοσχεύματα αποκαθίσταται η βλάβη ανατομικά.

Μία επιτυχημένη επέμβαση, ακολουθούμενη από ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, βοηθούν τον ασθενή στην πλήρη επάνοδο του στις προεγχειρητικές του δραστηριότητες, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εξάρθρημα ώμου, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117, ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.