Η ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τροχαία ατυχήματα, αλλά και σε αθλητικές δραστηριότητες. Πρόκειται για αρκετά σπάνια ρήξη.

Ο Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ) είναι ένας πολύ ισχυρός σύνδεσμος μέσα στο γόνατο, ο οποίος ελέγχει την οπίσθια κίνηση της κνήμης προς το μηρό.

Η ρήξη οπίσθιου χιαστού μπορεί να είναι μεμονωμένος τραυματισμός ή να συνοδεύεται από άλλες κακώσεις. Συνήθως συνοδεύεται από τη λεγόμενη ρήξη της πίσω έξω και σπανιότερα της πίσω έσω γωνίας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ρήξης οπίσθιου χιαστού συνδέσμου τίθεται από το ιστορικό του ασθενή και την κλινική εξέταση. Κατόπιν, επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία υπό stress. Η μαγνητική ακτινογραφία υστερεί στη διάγνωση της ρήξης ιδιαίτερα σε χρόνιες ρήξεις διότι έχει πολύ χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας.

Θεραπεία

Η επιλογή θεραπείας του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από το βαθμό αστάθειας του γόνατος, τις απαιτήσεις του ασθενή και τη συνύπαρξη άλλων κακώσεων.

Συντηρητική Θεραπεία για τη Ρήξη Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε μεμονωμένες ρήξεις χωρίς μεγάλη οπίσθια παρεκτόπιση. Περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών κηδεμόνων και έντονη φυσιοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυών.

Χειρουργική – Αρθροσκοπική Αποκατάσταση

Χειρουργικής – αρθροσκοπικής αποκατάστασης χρήζουν οι μεμονωμένες ρήξεις όταν η οπίσθια μετατόπιση είναι αρκετή, συνήθως πάνω από 10 χιλ., καθώς επίσης και οι συνδυασμένες κακώσεις. Η αποκατάσταση του ραγέντος οπισθιου χιαστου συνδεσμου γίνεται με τενόντιο μόσχευμα, όπως στη ρηξη προσθιου χιαστου συνδεσμου. Σε συνδυασμένες ρήξεις πρέπει επίσης να αποκατασταθούν και οι άλλες βλάβες.

Συγκεκριμένα, κατά τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται αυτόλογο μόσχευμα με το οποίο αντικαθίσταται αρθροσκοπικά ο σπασμένος χιαστός. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και είναι οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων. Ο ασθενής παραμένει συνήθως στο νοσοκομείο μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί και εξέρχεται με βακτηρίες και μηροκνημικό νάρθηκα.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Η τήρηση των οδηγιών του ορθοπαιδικού καθώς και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή, είναι καθοριστικής σημασίας για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη πρόσιου χιαστού και για ραντεβού, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2108052117.