χονδροπαθεια αστραγαλου

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ

Η χονδροπαθεια αστραγάλου αφορά μεγάλο ποσοστό της παθολογίας του ποδός. Δυστυχώς, μένει αδιάγνωστη σε ποσοστό 81% τους πρώτους 4-24  μήνες, ή και υποθεραπευμένη.

Η αιτία είναι συνήθως ένα διάστρεμμα, αλλά και μικροαστάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης χωρίς τραυματισμό.

 Τα συμπτώματα είναι συνήθως άλγος, οίδημα, περιορισμός του εύρους κίνησης, αίσθημα κλειδώματος (locking, catching) και εν τέλει η έκπτωση της λειτουργικότητας.

Τοπογραφικά οι χονδροπάθειες αναπτύσσονται έσω και οπίσθια ή έξω και πρόσθια της τροχηλίας  του αστραγάλου.

  • Έσω χονδροπαθεια: συχνότερη χωρίς ιστορικό τραυματισμού και σοβαρότερες.
  • Έξω χονδροπαθεια: έχει ιστορικό τραυματισμού  και είναι περισσότερο συμπτωματικές

Καλή πρόγνωση έχει μία χονδροπάθεια ή οποία είναι μικρότερη των 15 χιλ στο  έξω διαμέρισμα της τροχηλίας.

Κακή πρόγνωση έχει μία χονδροπάθεια μεγαλύτερη των 15 χιλ, βαθύτερη των 9 χιλ στο έσω διαμέρισμα της τροχηλίας, που αφορά  σε ασθενείς άνω των 40 ετών με υψηλό BMI και μεγάλη διάρκεια συμπτωματολογίας (καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στη διάγνωση απαιτείται:

  • λεπτομερές ιστορικό
  • εξειδικευμένη κλινική εξέταση
  • απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφίες , MRI , C/T)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία  ανάλογα με τη σταδιοποίηση της βλάβης μπορεί να είναι συντηρητική, επεμβατική ή αρχικά συντηρητική και επί εμμονής συμπτωμάτων επεμβατική.

Στην επεμβατική θεραπεία των χόνδρινων βλαβών του αστραγάλου πάνω από το 50% αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς αρθροσκοπικά.

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση αφορά την νεαροποίηση (καθαρισμό) της βλάβης και ενεργοποίηση του υπόχονδρου οστού. Αυτό γίνεται μέσω τρυπανισμών ή μικροκαταγμάτων, για  τη δημιουργία ινοχόνδρινου ιστού.

Η δεξιότητα  του χειρουργού σε συνδυασμό με τη τοπογραφία βλάβης, δίνει τη δυνατότητα μεταμόσχευσης οστεοχόνδρινων κυλίνδρων από το γόνατο για τη κάλυψη μεγαλύτερων και βαθύτερων βλαβών.

MINIMALLY INVASIVE SURGERY

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση των βλαβών του αστραγάλου ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές  παρεμβάσεις (MIS) και υπερέχουν στον χρόνο αποκατάστασης και στην ακρίβεια του χειρισμού.

Εκτελείται από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς στην αρθροσκόπηση και με σχετικό αντικείμενο την  ανατομική περιοχή της ποδοκνημικής άρθρωσης.

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα 08:00 – 16:00
Τρίτη 08:00 – 16:00
Τετάρτη 14:00 – 21:00
Πέμπτη 14:00 – 21:00
Παρασκευή 08:00 – 16:00

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

  210 8052117

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Οδός Πεντέλης 17

15126 Μαρούσι

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για τη σίγουρη και πλήρη αποκατάστασή του διαστρέμματος, επικοινωνήστε μαζί μας για ραντεβού, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας. Η γραμματέας μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό για επιβεβαίωση και διευκρίνιση της ώρας.